Múzeum+


2005. februártól mintegy 5 éven át a Szépművészeti Múzeum zenei programjainak kialakítása, szerkesztése, vezetése kötődött - kollégaival együtt - Juhász Elődhöz. A Szépművészeti Múzeum új vezetésének fontos célja volt: minél szélesebbre kitárni a kapukat - hogy ne csak a szorosan vett képzőművészet rajongóié legyen a múzeum. Ehhez hívták segítségül a társművészeteket, ezeken belül hangsúlyozottan a zene különböző műfajait. Ennek a koncepciónak kialakításában, tartalommal megtöltésében és az estek "vezetésében" vállalt örömteli és fontos szerepet Juhász Előd.

Többnyire a Barokk csarnok adott otthont a rangos műsoroknak:
irodalmi esteknek, koncerteknek. nagyobb lélegzetű művészettörténeti előadásoknak, különleges összeállításoknak.
(Az első programokból:Kaláka, Sebő, Hobo, Sebestyén Márta, Hollós Máté zeneszerzői kamaraestje, felolvasóestek[Esterházy, Parti Nagy], stb.)

Ízelítő - képekben: (Józsa Dénes felvételei)

Vendégünk: Tokody Ilona"Becsengetés" - kezdődik a műsor!Müller Péter előadásaVukán György és a József Attila-est "szereplői"Sebestyén Márta - "artist in resident"Szépművészeti Szalon

2007 novemberében a MÚZEUM+ csütörtök esti programjai új színnel bővültek: "megnyílt" a Szépművészeti Szalon. Az egykori romantikus művész-szalonok mintájára a látogatók körbevették a zongorát, és a házigazda, valamint Szilasi Alex előadását, zongorázását hallgatták. Szilasi kiváló muzsikus, aki azzal a különleges képességgel rendelkezik, hogy szinte a teljes zeneirodalmat emlékezetből bármikor idézni tudja!

A Szalon-programhoz közvetlenül társultak László Zsófinak e műtárgyakhoz kapcsolódó egyedi tárlatvezetései is.Igazi múzsarandevú született! Rapszodikus "portyázás" térben, stílusokban és időben, műfajkorlátok nélkül - játékos közvetlenséggel felmutatva a társművészetek közti, évszázadokat hídként összekötő hasonlóságokat és természetesen: különbségeket.

Pillanatképek az első Szépművészeti Szalon-estről: (Józsa Dénes felvételei)
Szépművészeti Pódium

Régóta érlelődött elképzelés valósult meg 2011-ben, amikor a Múzeum ihlető környezetében két igazi talkshow jöhetett létre. Afféle jutalomjátékok - hiszen mindkét művész baráti gesztusként vállalta a szereplést.
(A Szépművészeti múzeumi felvételeket Józsa Dénes készítette.)

Kocsis Zoltán közelgő hatvanadik születésnapja alkalmából, egy vele készült könyv zárófejezete lesz a szépművészetis talkshow. A beszélgetés - mint egykoron a televízió sorozatban - zongora mellett jött lére, hiszen Kocsis mindig szívesen illusztrálja mondandóját.A Barokk Csarnok Juhász Előd könyvbemutatóinak is helyszíne volt az elmúlt években.
(A 2010 novemberi felvételeket Józsa Dénes készítette)
Zeneközelben

Csiba Lajos és Juhász Előd műsora

Többnyire élő adás vasárnap délutánonként
17.04-18.00 a Magyar Katolikus Rádióban (102.1)
Annak idején hosszú évekig a Petőfi Rádió egyik legnépszerűbb műsora volt a Zeneközelben, ez a pergő, változatos, színes élő magazin. Alcíme sok mindent elárul: Újdonságok, régiségek; különlegességek, aktualitások, művészek és művek - villanófényben.

Bő konferálással hallhatunk mindarról - műfajkorlátoktól függetlenül, - ami a levegőben van a zenével kapcsolatban, ami feltételezhetően sokakat érdekelhet, legyen az opera, koncert, zenei versenyen siker, pop esemény, műhelymunka, új lemez, könyv, vendégjáték, évforduló - minden!

A korábbiakhoz képest annyi változás azért van, hogy a legrangosabb vendégek esetében nincs időkorlát, így mélyinterjúk is létrejöhetnek.

Bízunk abban, hogy a zene - és általában a művészetek - szeretete, jobbító hatása így még hatásosabban érvényesülhet. Hiszen a cél változatlan: megéreztetni a zene színességét, szépségét, hatóerejét, mert hiszünk abban, hogy - Leonard Bernstein szavaival - az igazi zene megérinti bensőnket, gyógyít és felemel.

Szeretettel várjuk műsoraink régi és új híveit a - térben és időben, műfajok között rapszodikusan szárnyaló, - szándékunk szerint értékeket, érdekességeket közvetítő összeállításaink meghallgatására!

Észrevételeikre - mint eddig - változatlanul nyitottak vagyunk.