Visszatekintés

ZENEKÖZELBEN - ZENEBUTIK - ZENEHÍD - ZENEI KALEIDOSZKÓP - OPERAPÁHOLY... mindegyik ugyanazon "tőröl" fakadó színes magazinműsor, melynek szülőhelye a Magyar Rádió és Televízió volt, majd több mint húsz év után módosítva a Satelit és a Hír TV -n folytatódott.

Kezdetben a külföldi klipek adták fő vonzerejét, majd "kinyitottuk az ajtókat" és igen sok hazai nagyság és világsztár tisztelte meg produkciónkat. Néhány név emlékeztetőül: Ferencsik János, Fischer Annie, Cziffra György, Leonard Bernstein, M. Rosztropovics, Paco de Lucia, Jean-Michel Jarre, Placido Domingo, Jose Carreras, Luciano Pavarotti, Elton John és mások.

Már a kezdetektől gondot fordítottunk rá, de az elmúlt évektől különösen igaz, hogy minél többet foglalkozzunk a hazai zenei élet kiválóságaival. A nálunk rendszeresen megjelent művészek között van pl. Rost Andrea, Sebestyén Márta, Tokody Ilona, Kincses Veronika, Kocsis Zoltán, Presser Gábor, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Benkó Sándor vagy Gregor József. Tudatosan vállaltuk "sztárolásukat", mert így - büszkeségünkre - milliók követhették pályájukat, s nem utolsó sorban az MTV archívuma is pótolhatatlan értékű "karrier-állomásokkal" bővült. (Erre az immár 25-30 "évnyi" pótolhatatlan múzeális értékű zenei anyagra épülhet majd a sorozat esetleges későbbi életre keltése.)

Voltak adásaink - többnyire élőben - Berlinből, Szabadkáról, Újvidékről, Ungvárról, Bécsből, és külön műsorok születtek pl. kolumbiai, New York-i, washingtoni, tibeti, burmai "színekkel". Délkelet-Ázsia egyes országai többször is visszatértek sorozatunkban, hiszen kultúrájuk - ezen belül zenéjük - kimeríthetetlenül gazdag és inspiráló. Nagy sikert aratott több japán és kínai mozaikunk, vagy az egyik legemlékezetesebb epizód, a négy részes polinéziai ZENEHÍD.

Az M3-as csatornán a vasárnap délelőttönként jelentkező (és szerda délután ismételt) ZENEBUTIK adásokat vissza lehet nézni a Nemzeti Audiovizuális Archívum honlapján: www.nava.hu - (a műsorcím és a sugárzási időpont megadásával)